Monday, May 24, 2010

Nu börjar kalaset!


En av årets höjdpunkter är här, imorgon börjar det. Jag talar givetvis om Eurovision Song Contest - ESC - som i år går av stapeln i Norges huvudstad Oslo! Hur många har inte lärt sig att räkna på just franska tack vara poängutdelningen eller hur många smaklösa låtar har inte ESC levererat under dess levnadshistoria och vilket folkfest är inte ESC!

Imorgon är det alltså dags för den första semifinalen där 17 länder tävlar om en plats i finalen. 10 stycken bidrag från semifinal I går vidare till lördagens final. Lika så är det att 10 bidrag från Semifinal II, som hålla på torsdag, går vidare till lördagens final. Där möter de också förra årets vinnarland samt de fyra "självkvalificerade" länderna som sägs betala så mycket pengar till arrangemanget så att de är självskrivna i finalen och behöver därmed inte kvala.

Länderna är Tyskland, Storbritannien, Spanien, Frankrike och så Norge som vann förra året.

Att dessa länder är självskrivna i finalen anser jag vara djupt och tragiskt fel! Vilka länder har de senaste åren levererat några av de sämsta låtarna... Jo de fyra självskrivna. Skulle de tävla på lika förutsättningar som alla andra så skulle de oftast inte hamna i final... Dock har några av dessa länder ryckt upp sig i år - mer om det i ett senare inlägg.

För att se startfälten, bidrag, låttexter och i vilken ordning alla länder tävlar kan ni besöka DIGGILOO

Givetvis som stort fan av ESC har jag tippat de tio låtar som går vidare från Semifinal I till lördagens final. Dessa är (i alfabetisk ordning):

Albanien
Finland
Grekland
Island
Lettland
Moldavien
Portugal
Serbien
Slovakien
Vitryssland

Är ni intresserade av att lyssna och se på bidragen rekommenderar jag SVTs sida på SVT-Play!

Må bästa land gå vidare! På återseende ;)

No comments: