Monday, May 24, 2010

Kungen för Victoria till altaret!

Nu är det klart. Den senaste tiden har man kunnat läsa om "bråket" mellan kyrkan och hovet gällande vem som ska föra Kronprinsessan Victoria fram till altaret i Storkyrkan den 19 juni! Bråket har handlat om att kyrkan anser att Victoria ska gå jämsides med Daniel fram till altaret medan Victoria och hennes familjs önskan är att Kungen ska finnas vid hennes sida och lämna över henne till Daniel.

För det första tycker jag debatten är meningslös, varken kyrkan, staten eller någon annan ska bestämma över vem man vill ska föra en till altaret. Det är upp till de som ska gifta sig och därför blir jag lite glad när hovet nu berättar att Kungen ska följa Victoria fram till altaret och att de inte svansar efter kyrkan för att de tycker en viss sak. Bra Victoria - det är ditt bröllop, inte ärkebiskop Anders Wejryds!

Läs: DN, SvD, Aftonbladet, Sydsvenskan, Aftonbladet

6 comments:

Lew said...

Har man ett ämbete man ärvt av gammal tradition så är det traditionen som skall råda. I detta fallet är det kyrkan som är huvudman för heligheterna, enväldet och självkröningarna dog med Gustav III. Vill kronprinsessan ha ett bröllop där hon själv får bestämma ordning och genomförande står det henne fritt att abdikera och leva livet som privat medborgare. Så länge hon är tronföljare och kronprinsessa är hon dock en folkets tjänare och skall som sådan följa sin arbetsbeskrivning.

Skämmigt!

Anonymous said...

Får ett bröllop se ut hur som helst alltså? Då vill jag att mina tre hundar ska följa mig till altaret när jag gifter mig. Och min häst! Jag vill rida in i kyrkan, gud vad pampigt!

Johannes Forsblom said...

Trots högljudda protester från media har Kungen bestämt sig för att leda fram sin dotter till bröllopsaltaret.

Både svensk och engelsk press är rasande! Det är ett sexistiskt bröllop! Kultureliten och feministerna går upp i falsett! Det är ett sexistiskt bröllop! Och plötsligt har de hittat ett nytt hatobjekt för en patriarkal kvinnosyn!

Läs hela artikeln här: http://darenpagatan.blogspot.com/2010/05/skandal-kungen-ska-leda-fram-victoria.html

Håkan Steenberg said...

Bra skrivet Christoffer. Jag håller verkligen med dig. Det är en gammal tradition inom familjen Bernadotte att en manlig släkting för fram bruden till altaret, och Viktora ska självklart få följa sin familjs tradition om hon vill det.

Lew: det är faktiskt ingen kröning det är frågan om. Det är ett bröllop, och det får de som gifter sig forma som de själva vill. Jag är verkligen glad att Viktoria gör som hon själv vill, och inte följer den massmediala massan som de flesta verkar tillhöra

Christoffer Jönsson said...

Jag lägger inget värde i precis hur de ska göra. men jag är glad över att de beslutat efter eget tycke och inte svansar efter ärkebiskopen!

Å vad har det för betydelse om de gör på ena eller andra sättet?

Anonymous said...

Som du vet Christoffer är jag en stark engagerad republikan, men jag gillar också att man följer grundlagen. I denna står det att kungen och dess tronarvinge ska följa den lutherska läran, aka. Svenska kyrkan. Därför om Victoria vill följa Familjen Bernadotte privata traditioner som bryter på den lutherska läran så får hon abdikera från tron.
Sen kan väl även jag tycka att man inte ska behöva ha en viss tro för att vara Sveriges statschef, men i dagens läge är det så därför ska det följas!