Wednesday, March 03, 2010

Håll skolorna öppna!

Idag fick jag min debattartikel angående hur partier ska få tillträde till skolor eller ej publicerad i Kristianstadsbladet. Igår publicerades den i BLT - Blekinge läns tidning.

http://www.kristianstadsbladet.se/article/20100303/TYCKTTANKT/703039973/1028/ASIKTER/&/Hall-skolorna-oppna-

Jag lägger även upp hela texten här i bloggen för de som hellre önskar läsa den här!Här om dagen deklarerade Kristianstadsbladet om att skolledningen på Furulundskolan tänker tillåta alla partier att besöka gymnasieskolan det kommande valåret, en skillnad från föregående allmänna val, år 2006, där gymnasieförbundet Bromölla – Sölvesborg gick emot skolledningen och endast tillät riksdagspartierna att få komma i kontakt med de så viktiga förstagångsväljarna. Tankarna kring detta beslut från Furulundskolan välkomnar jag varmt och samtidigt hoppas jag på att gymnasieförbundets styrelse inte sätter några käppar i hjulet den här gången.

År 2006 var det tillåtet att bjuda in endast riksdagspartierna och samtidigt säga nej till de man inte ville ha där. De partier och politiska ungdomsförbund man valde att stänga ute var de så kallade främlingsfientliga och högerextrema partier som till exempel Sverigedemokraterna. Inför det kommande valet ser vi en helt annan trend växa fram. Istället för att säga ja till vissa och nej till andra väljer nu många skolor att totalt blockera alla partier för att undvika en konflikt med de oinbjudna.

Aldrig har vi haft så många förstagångväljare som i det kommande valet och samma situation ställdes vi inför valet 2006. Kanske är förstagångsväljarna den viktigaste delen av väljarkåren. Många av dessa har dessvärre aldrig reflekterat så värst mycket över politik å kanske än mindre mött en politiker. Om skolor då väljer att utesluta alla partier, var ska då våra förstagångsväljare komma i kontakt med politik och hur ska intresset väckas? Dessutom är det väldigt viktigt för partier att få lov att informera vad man står för så att elever kan göra ett legitimt och riktigt val.

Vidare är det också viktigt att respektera alla, oavsett vilken partitillhörighet man har. Vi ställer alla upp på samma grundpremisser och på samma rätt till att bedriva politik. Därmed inte sagt att man behöver hålla med varandra. Det finns länder där man inte får yttra eller ens ha en egen åsikt utan att man blir straffad eller till och med fängslad och avrättad. Den trend vi nu ser i de svenska skolorna där eleverna systematiskt undanhålls viktig samhällsinformation riskerar att underkuva den demokratiska processen! Låt eleverna få tillträde till den politiska debatten i skolan. Segrar vinner man genom debatter, inte genom att tysta ned folk!
Jag vädjar nu till alla rektorer att ompröva beslut ni tagit. Våga fatta beslut för en mer öppen och demokratisk skola med högt i tak - censur är inget vi sysslar med i Sverige! Ni vill väl inte att Sverige i allt högre grad ska likna en diktatur, och vill ni dessutom ha på ert samvete att valdeltagandet bland förstagångsväljarna fortsätter att sjunka? Och till er politiker och rektorer som fattat just dessa beslut om att tillåta alla partier - sträck på er och var stolta!

Christoffer Jönsson
Förbundsstyrelseledamot Liberala Ungdomsförbundet, LUF

No comments: