Saturday, January 08, 2011

FP + C?

Det senaste dygnet har som så många gånger innan frågan om en sammanslagning mellan folkpartiet och centerpartiet kommit på tapeten. Denna gången är det de båda ordförandena för ungdomsförbunden, Adam Cwejman (LUF) och Magnus Andersson (CUF) som tillsammans på Newsmill går ut i en artikel och föreslår en sammanslagning.

Folkpartiet och centerpartiet må vara jämnstora, eller jämnsmå om man så önskar, på riksplan. Men det är varken där eller i de "tekniska" frågorna kring sammanslagning som problemen ligger.

Det allra största problemet ser jag på lokal nivå, där övervägande majoritet av medlemmar i både centerpartiet och folkpartiet finns och verkar. Det är också där de allra största beröringsytorna finns och kan skapa trubbel. På lokal nivå skiljer sig också storleken och väljarstödet väldigt mycket. I vissa kommuner är det ena partiet långt större än det andra, i andra är det totalt tvärt om och i vissa kommuner är partiet jämnstora.

På lokal nivå kan även politikens innehåll skilja mycket mellan folkpartiet och centern samt att då också identiteterna skiljer sig en hel del och de brukar vara väldigt starka. Det är främst här som det kommer spricka, och kommer det spricka där de båda partierna har hela sin aktiva medlemsbas, hur ska det hela då fungera?

Nej, i dagsläget tror jag inte på en sammanslagning.


Och på tal om partinamn -

Folkcentern - nej tack. Centerliberalerna - låt gå. Liberalerna - Ja tack!

Läs också: Nina Larsson, Annie Johansson,

No comments: