Thursday, July 28, 2011

Beklagar Pride-avhopp

Pressmeddelande från Homo-, bi- och transliberaler (HBT-liberaler) 110728

Politik behövs också under Pride!

- Att finnas med på Stockholm Pride är en självklarhet för oss som hbt-organisation då det är viktigt att politiken också får lov att ta utrymme samt att kunna utvecklas under festivalen säger Christoffer Jönsson, andra vice ordförande för HBT-liberaler. Vi tycker det är viktigt att de organisationer som driver hbt-frågor finns där och att det finns en mångfald representerade både bland enskilda sakfrågor samt politisk färg.


Det är därför beklagligt att HBT-socialdemokraterna valt att hoppa av Pride Kungsan, fortsätter Christoffer Jönsson. Detta är dock något vi har full förståelse för då vi själva i flera avseenden och vid olika tillfällen drabbats av oklara besked och bristande kommunikation. Det verkar som det skett förändringar i Stockholm Prides organisation som inte gagnat en rak kommunikation eller klar ansvarsfördelning.


Upprinnelsen till det som nu har skett gäller huruvida de självständiga hbt-organisationer som har anknytning till ett politiskt parti ska få den rabatt, av Stockholm Pride kallad ”communityrabatt”, på tältplatshyra som övriga ideella föreningar erbjudits. Motiveringen till att varken vi eller HBT-sosialdemokraterna inte ska få rabatt är från Stockholm Pride den att Stockholm Pride är en partiopolitiskt obunden förening.- Detta är ju helt befängt, säger HBT-liberalernas kassör Mats Nordström, Under mina sex år som styrelseledamot i Stockholm Pride och som ordförande 2001 , så kom vi aldrig ens på tanken att resonera i dessa banor. Hur skulle vi ha blivit partipolitiskt beroende avhängigt av rabatt eller inte till en hbt-förening eller för den delen till ett politiskt parti. Det här är bara tramsigt. Vi ville då snarare få med så många organisationer som möjligt. Med ett tema som årets ”Öppenhet” så känns det här inte bra.


- Nu känns det verkligen som Stockholm Pride tar politisk ställning genom sitt agerande, det känns som att vi politiska hbt-organisationer inte ens är vatten värda och att vi inte är speciellt välkomna fortsätter Christoffer Jönsson, och menar att det bästa som kan ske nu är att behandla alla hbt-organisationer lika. Vi är en självständig liberal hbt-organisation som driver hbt-frågor. Självständigheten gäller även hbt(s) som vi ändå hoppas kommer att finnas i Pride Kungsan.

- Gällande den här frågan är det inte själva rabatten i sig som vi är ute efter utan snarare principen understryker Christoffer och Mats.

Läs QX´s artikel som publicerades idag. Läs även QX´s förra artikel som berör HBT(s) avhopp.

No comments: