Friday, February 11, 2011

En diktator gick, men vad hände sen?

Idag kom ett glädjande besked för Egyptens folk och alla demokratisympatisörer - President Husni Mobarak meddelade efter rykten om flykt från Kairo sin avgång genom vice presidenten Omar Suleiman. Detta beskedet tog emot av jubel världen över och det är helt klart läge att fira. Mubaraks avgång är ett stort steg efter två veckors stora protester och visar på vad demonstrationer kan leda till och jag gläds tillsammans med det Egyptiska folket.

Dock får vi inte glömma bort den viktiga frågan om vad som händer sen? Just nu styr vice presidenten tillsammans med Egyptens militär. Från och med nu kan detta ta vilket utveckling som helst. Jag hoppas att vi får se en demokratisering av Egypten, men detta är något som kommer att ta tid. Det handlar inte bara om att byta ut en person, utan om flera andra saker - bland annat om transparenta institutioner och proceduriella förfaranden så som rättvisa val.

Låt oss nu hoppas att fallet Egypten går demokratins väg, men spelfältet är öppet och utgången behöver nödvändigtvis inte bli den bästa. Men låt oss hoppas på en lycklig utveckling.

SVT, SvD, DN,

No comments: