Monday, November 15, 2010

Vem står på tur?

Spekulationerna om vem som blir ny partiordförande för socialdemokraterna fortsätter att hagla. Överst på många tidningar står idag Sven-Erik Österberg som av DN pekas ut som den tyngsta kandidaten.

Som jag i tidigare inlägg sagt så tror jag inte att byte av partiordförande löser alla problem. Givetvis är det en början, men fler huvud än Mona Sahilns bör rulla...

Vidare säger idag både Thomas Bodström och Margot Wallström att de inte står till förfogande att bli partiordförande. Den har man dock hört många gånger förr, ett ganska lysande exempel är förre detta statsminister och partiordförande för S - Göran Persson.

För att återgå till spekulationerna om Sven-Göran Österberg tror jag inte på det valet. Några saker som jag anser S nu borde tänka på är vem som skulle kunna vara en god statsministerkandidat för kommande perioder - för jag menar, man går väl inte till val med sikte på en mandatperiod - utan den kandidat som väljs bör kunna hålla för minst två kandidater. Då kommer vi genast in på åldersperspektivet.

Den nya partiordförande bör inte vara så värst mycket äldre än sittande statsminister och på så sätt undvika att hamna närmare åldern av 70 vid år 2022 som Sven-Erik Österberg tenderar att göra.

Sedan efterlyses den förändring och omdaning S nu måste göra. man måste sluta upp med att återanvända gamla S-pampar å gråsossar - det är just det som föranlett den situation de står inför idag tror jag. Ska jag vara ärlig tror jag inte att alla yngre i S är korkade eller mindre kompetenta, men tydligen har de aldrig fått komma till tals å då har de sökt sig bort från partiet. Att bli sedd är viktigt och där har S något att lära - börja se gräsrötterna.

Hur det än kommer att gå blir den kommande perioden väldigt spännande och jag hoppas på en mer jämn match nästkommande val =) Som sagt - Mikael Damberg är ett hett namn!

Läs: DN Margot/Thomas, DN Sven-Erik, SvD, Kristianstadsbladet, Aftonbladet, Aftonbladet 2

Anders Ekegren

No comments: