Friday, January 13, 2012

Eftertankens kranka blekhet

Tankar kring gårdagens debatt om tvångssterilisering

Liberala vänner, under gårdagen blossade debatten gällande tvångssterilisering vid könsbyte upp igen efter att TT släppt ett pressmeddelande som mynnade ut i flera artiklar, bland annat en i DN (artikel nu borrtagen). Efter lång dags väntan kom första dementin från HBT-minister Erik Ullenhag som publicerades på TV4, läs även Kristianstadsbladet.

Vi var många som reagerade på denna påstådda överenskommelse mellan socialutskottet och socialdepartementet och debatten var emellanåt hatisk utifrån de uppgifter som publicerats. Jag förstår den ilska och besvikelse som infann sig bland många av oss, med all rätt. Efter gårdagens dementi av HBT-minister Ullenhag står mitt hopp till att frågan fortsättningsvis, inom den tänka tidsramen, löses i sin helhet genom socialutskottet med hjälp av riksdagens breda majoritet för ett avskaffande i frågan.

Vad Folkpartiet Liberalerna tycker i frågan står klart att läsa på hemsidan. Att kompromissa med mänskliga rättigheter och grundläggande fri- och rättigheter är aldrig OK, det är heller inget alternativ att låta frågan om tvångssterilisering utredas på nytt. Folkpartiet har en lång tradition om att arbeta för mänskliga fri- och rättigheter, i synnerhet HBT-personers rättigheter och viker vi oss en enda tum för Kristdemokraternas krav riskerar förtroendet, vilket redan är naggat i kanten, för partiet att rasa. Det finns fortfarande tid att bekänna färg, tid att reparera, men absolut ingen tid till en ny utredning, för vi och många med oss har väntat länge nog.

Christoffer Jönsson
2:a vice ordförande HBT-liberaler

Läs också: QX, QX

No comments: